HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2007.12.03. 22:53 namhanman

D-war (Shim Hyung-rae, 2007)

Még mielőtt abba a hibába esnénk, hogy elvakult fanatikusként a dél-koreai filmgyártás egészét istenítenénk, le kell szögeznünk, hogy természetesen középszerű és gyenge alkotások is készülnek odaát (tegyük hozzá, az évi 100 körüli mozgóképtermésbe bőséggel beleférnek az émelyítő melodrámák és a fárasztó humorú vígjátékok), de arányaiban mégiscsak rózsásabb a kép, mint mondjuk a hollywoodi mainstream esetében. E blog nyilván a pozitív oldalra próbálja ráirányítani a figyelmet, ám a D-war című kőbunkó kasszasikerről feltétlen meg kell emlékeznünk, tekintve, hogy a box-office szempontjából igen fontos film: az idei év legnagyobb koreai blockbustere, amely egyúttal a legnagyobb bevételt hozó dél-koreai filmek örök top 10-es listájába is bekerült. E nagyköltségvetésű, monstre monster-mozit alapvetően az USA közönségének elvárásához igazították, egyszerű, mint a lejtő, viszont csodásan belerobban az arcunkba; a koreai dialógok száma minimális, hisz amerikai színészemberek próbálnak a CGI-orgiában -- csekély sikerrel -- értékelhető alakítást produkálni. Példaértékű agyelfolyósításra alkalmas tömegcikk, amely egy cseppet sem különbözik a tengerentúli látványmozitól -- az eltérés leginkább financiális jellegű: míg az amerikai álomgyárban nem tíz, hanem százmillió dolláros nagyságrendben mérik az efféle cutting edge digitáliát, a szerfelett racionális dél-koreaiak fityiszt mutatnak a nagy testvérnek, és megcsinálják ugyanazt 30 millából.

Szólj hozzá!

Címkék: kritikák


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr42251503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása