HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2008.12.26. 19:59 namhanman

Best of 2008

Hölgyeim és uraim, íme a lista, a filmekből szokásom szerint abból válogatok, amelyeket idén láttam, függetlenül attól, hogy mikor készültek. A top 10-en belül nem állapítottam meg sorrendet. Újdonság, hogy ahol linket láttok a film címénél, azt meg is lehet tekinteni a crunchyrollon.

- Eden lake (Watkins, 2008): Wilderness meets Lord of the flies, avagy jönnek a gyerekek és rémálommá változtatják az ifjú brit házaspár tóparti idilljét. Az év egyik legjobb thrillere még úgyis, hogy a hangsúlyozottan tanító jellegű befejezés totálisan elfuserált.

- Going by the book (Ra, 2007): Ami igaz a Welcome to Dongmakgolra, az a Going by the book esetében is alkalmazható: mindkét komédiát a zseniális Jang Jin tette naggyá, pedig ő csak a forgatókönyvért felelt. Nemcsak a 2007-es év legsziporkázóbb koreai vígjátéka ez a visszájára elsült, szimulált bankrablás (főszerepben Jang fétisszínésze, Jeong Jae-yeong), hanem az utóbbi esztendők tekintetében világszinten is a műfaj kiemelkedő képviselője.

- Ugly, dirty and bad (Scola, 1976): Egy nyomornegyedben élő, olasz nagycsalád hétköznapjai Nino Manfredivel a főszerepben, akinek abból áll az élete, hogy rejtegeti a família tagjai elől az ellőtt szeme miatt kapott nagyobb összegű betegbiztosítást. Felejthetetlen figurák, kegyetlenül vicces helyzetkomikum és oltári beszólások -- Scola filmjén röhögtem idén a legtöbbet.

- Syndromes and a century (Weerasethakul, 2006): A thaiföldi szerzői film hírességének eddigi legnagyszerűbb munkája az élet szüntelen körforgásáról és a hétköznap csodás jelenségeiről. Elragadó és bölcs mozi, elsősorban a művészfilmek szerelmeseinek.

- The good, the bad & the weird (Kim, 2008): Őszintén remélem, hogy nálunk is bemutatják szélesvásznon, ugyanis a dél-koreai rendezők közül Kim Ji-woon rendelkezik a legnagyobb technikai tudással: filmje óriási stílusbravúr, amely nem csupán variációja Leone alapvetésének, hanem annak egy igen eredeti átértelmezése (a '30-as évek Mandzsúriájának helyszínül választása egész egyszerűen tökéletes döntés volt), Song Kang-ho és Lee Byeong-heon parádés alakításával és egy remek soundtrackkel megspékelve.

- Bird (Eastwood, 1988): Überelhetetlen biopic Charlie Parkerről, a bebop-korszak első számú géniuszáról, akinek zaklatott élettörténetét a töredezett narratíva is híven követi. Élete szerepében Forest Whitakert köszönthetjük.

- Sunset boulevard (Wilder, 1950): Dermesztő mestermű a hollywoodi álomgyár működési mechanizmusairól. All right, Mr. DeMille, I'm ready for my close-up!

- Happy end (Chung, 1999): Méregerős, letaglózó erejű családi bosszúfilm Choi Min-sikkel (Oldboy) és Jeon Do-yeonnal (Secret sunshine) a főszerepben. Ismeretlen dél-koreai remekmű, ajánlom mindenki figyelmébe!

- The verdict (Lumet, 1982): Paul Newman időskori szerepeinek csúcspontja ez a katartikus megváltástörténet, amelyben egy bukott ügyvédként még egyszer, utoljára kimutatja a foga fehérjét. Sokkal több ez, mint egy egyszerű courtroom drama.

- JCVD (El Mechri, 2008): Ki gondolná, hogy Jean-Claude Van Damme önkritikusabb izomkolosszus Sylvester Stallonénál: a Rocky Balboa szerint Stallone még mindig fasza gyerek, Van Damme viszont kíméletlen őszinteséggel, szinte már önparódiába hajló módon szedi le magáról a keresztvizet. A kreatív idősík- és szemszögváltásokkal operáló JCVD-ben a lehasznált Van Damme önmagát alakítja, élete teljes katasztrófa, silány low-budget akciófilmekben szerepel, kislánya gyermekelhelyezései perére jár, pénzügyi gondokkal küszködik, ráadásul szülővárosában belekeveredik egy fegyveres rablásba, ahol a félrevezetett hatóságok őt kiáltják ki tettesnek... Hallatlanul szellemes, masszívan önreflektív darab ez, bravúros jelenetekkel (a mozit felvezető, vágatlan akciójelenet legalább olyan briliáns, mint Van Damme hat perces, könnyes (!) nagymonológja), amelyből kiviláglik, hogy the muscles from Brussels can really act!

Említést érdemlő mozik: Dream (Kim, 2008), Rough cut (Jang, 2008), Our finest hour (Yim, 2008), In Bruges (McDonagh, 2008), The president's barber (Lim, 2004), The surrogate mother (Im, 1987), Ponyo on the cliff (Miyazaki, 2008), The chaser (Na, 2008), Chocolate (Pinkaew, 2008), Oasis (Lee, 2002), Wicked city (Kawajiri, 1987), Still life (Jia, 2006), The dark knight (Nolan, 2008)

Nem láttam, de alighanem átformálták volna a listát: The wrestler (Aronofsky, 2008),  Elite squad (Padilha, 2008), Gran torino (Eastwood, 2008), Red cliff (Woo, 2008), Ong-bak 2. (Jaa, 2008), Redbelt (Mamet, 2008), The curious case of Benjamin Button (Fincher, 2008), Synecdoche, New York (Kaufman, 2008), Ip man (Yip, 2008), Sky crawlers (Oshii, 2008), Let the right one in (Alfredson, 2008), Gomorra (Garrone, 2008), Hunger (McQueen, 2008), Still walking (Koreeda, 2008), Tokyo sonata (Kurosawa, 2008), 24 city (Jia, 2008), Fine, totally fine (Fujita, 2008), United red army (Wakamatsu, 2008), Night & day (Hong, 2008), The class (Cantet, 2008), Il divo (Sorrentino, 2008)

2 komment

Címkék: offtopic


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr68842970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2008.12.27. 12:29:11

Köszi a tippeket! :) Jópárral egyetértek (bár nálam idén az In Bruges mindent üt, az Eden Lake-et tuti) és sokra kíváncsi lettem (főleg az ázsiaiakra, azokból keveset ismerek).

A Csúfak és gonoszakat meg épp most vettem meg magyarul dvd-n, örülök, hogy jó film, azt is megnézem, ha vége lesz az év végi "2008-as filmeket nézni!!!" dömpingnek. :D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.01.12. 12:12:41

Az elsők között láttam az Eden Lake-et, az nagyon ütött. Szintén sikerült megtekinteni a JCVD-t, ami szerintem csak egy nézhető film, jobb lett volna, ha ez Van Damme utolsó alkotása,nagyobbat szólt volna részemről már csak a nosztalgia miatt is.
süti beállítások módosítása