HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2010.05.16. 17:17 namhanman

Koreai filmklub június 2-án!

Ugyan véget ért a koreai filmhét, ám aggodalomra semmi ok, alig több mint 2 hét múlva, június 2-án (szerdán) 18.00-kor ismét lesz koreai filmklub az Örökmozgó moziban. A koreai háború kitörésének (1950. június 25.) 60. évfordulója alkalmából egy bájos humorú, humanista koreai háborús mozit vetítünk (Isten hozott Dongmakgolban). A Filmvilág 2008/4. számában ezt írtam e moziról:

"A 2005-ös év egyik legnagyobb dél-koreai sikerfilmjét, az Isten hozott Dongmakgolbant (Welcome to Dongmakgol) csupán az eredeti színmű írójaként jegyzi Jang Jin, de jellegzetes humora már az első percekben nyilvánvalóvá teszi a tréfás kedvű művész hangsúlyos jelenlétét. A mozi nagyszerűsége abban rejlik, hogy a koreai háború konkrét teréből kiemel egy három tagú északi különítményt, egy déli katonapárost, valamint egy lezuhant amerikai pilótát, és belehelyezi őket egy időn kívüli, már-már mesei kisközösségbe. A két eltévedt militáns-csapat, illetve az ápolásra szoruló Smith kapitány ebben az eldugott kis hegyi faluban, kvázi-édenben találkozik össze egymással; Jang tehát sűrít és modellez, nem utolsó sorban pedig az ötletben rejlő összes ziccert kíméletlenül értékesíti, legyen ez bár a nyelvi komikum, az őrület és a normalitás határainak elmosása, a testvérháború abszurditásának briliáns dialógusokkal történő érzékeltetése vagy a megcsontosodott előítéletek pontos és érzékletes kritikája. Akárcsak a Pokol a Csendes-óceánon (1968) című Boorman-klasszikusban, a szemben álló felek reflexből itt is egymás fizikai megsemmisítését tűzik ki célul (ebből persze az éppen zajló vérontás tényét távolról sem ismerő, jámbor tanyabéliek mit sem értenek), egy 24 órán át tartó, mókás mexikói felállást követően azonban véletlen felrobbantják a magtárat, így közös munkával lesznek kénytelenek feltölteni a mindennemű ártó szándéktól mentes vidékiek élelmiszerraktárát. Ekképpen szimbolikus lesz az egyenruhák falusi vászonruhára cserélése, az egyenlőség érzése pedig lassanként az ellenségeskedés csökkenéséhez és az egymás iránti bizalom növekedéséhez vezet."

A filmet koreai hanggal és magyar felirattal vetítjük, a belépés ismét ingyenes lesz! Facebookon újfent jelezhettek, ha jöttök. A vetítés után meghívott vendégemmel, Vágvölgyi B. András újságíróval fogok beszélgetni az Örökmozgó kávézójában a filmről és a koreai háborúról -- e diskurzusba természetesen bárki bekapcsolódhat majd. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szólj hozzá!

Címkék: hírek exkluzív


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr412007620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása