HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2012.02.24. 14:56 namhanman

Koreai filmklub a Koreai Kulturális Központban!

Márciustól havi két vetítéssel jelentkezik a megújult koreai filmklub, amely áthelyezte székhelyét a budapesti Koreai Kulturális Központba (a továbbiakban: KKK). További lényeges változás, hogy a filmklub ingyenesen lesz látogatható.

Március kivételével a hónap első és harmadik péntekén 18 órától kezdődnek majd a vetítések a KKK művészeti csarnokában (tulajdonképpeni színházterem). Tekintve, hogy a 15-i ünnepet követő péntek (16-a) is munkaszüneti nap, kénytelenek leszünk eltolni a vetítést egy héttel.

Az egyazon hónapban bemutatásra kerülő két koreai film között mindig lesz valamilyen kapcsolat, legyen az bár a rendező, a műfaj, a téma vagy más motívum azonossága. A márciusi hónap a híres elsőfilmeké: Lee Chang-dong (Oázis, Rejtett napfény) és Kim Ji-woon (Két nővér, A bosszú), két nemzetközileg ismert, jelentős koreai rendező debütáló nagyjátékfilmjét fogjuk levetíteni eredeti nyelven, magyar felirattal.

Március 2-án (pénteken) 18 órától a Zöld hal (초록물고기 aka. Green Fish) című 1997-es gengszterdráma kerül terítékre, míg március 23-án (pénteken) 18 órától a Csendes család (조용한 가족 aka. The Quiet Family) című 1998-as fekete komédia.

A Zöld hal a koreai gazdasági csoda és az urbanizáció árnyoldalát mutatja be egy frissen leszerelt, fiatal, idealista koreai fiú (Han Suk-kyu) szemszögéből, aki egy véletlennek köszönhetően kapcsolatba kerül a szöuli alvilággal és ezzel végleg megpecsételi a sorsát. Lee Chang-dong méltóságteljesen hömpölygő, sötét tónusú, fatalista meséje lesújtó képet fest a koreai társadalomról és a gazdasági modernizáció súlyos emberi költségeire összpontosít.

A Csendes család jóval derűsebb mozi, amelyben a címbéli család elköltözik Szöulból és egy kis fogadót nyit a közeli hegyekben. A vállalkozás nem úgy sül el, ahogy ezt a család gondolja, ugyanis az első vendég rejtélyes körülmények között elhalálozik, idővel pedig egyre nő a hullák száma... Kim Ji-woon kreatív képi megoldásokat használó, invenciózus munkája remek karakterekkel dolgozik, akiket nem kevésbé remek színészek formálnak meg (köztük olyanok, akik utóbb az új koreai film ikonikus arcaivá váltak, mint például Choi Min-shik [Oldboy] és Song Kang-ho [A halál jele]).

A Zöld hal előzetese sajnos nem fellelhető, így hát álljon itt a Csendes család trailere:
 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr724192290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása