HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2011.10.25. 02:31 namhanman

Koreai Filmhét november 28-tól az Uránia moziban!

Idén november 28. és december 2. között kerül megrendezésre a Koreai Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A filmek száma a tavalyihoz képest ugyan a felére (ötre) csökkent, ám örömmel jelenthetem, hogy messze ez az eddigi legerősebb program. Ráadásul egy kivételével az összes vetítés ingyenes lesz! Lássuk napi lebontásban, miről beszélek:

- November 28. (hétfő), 18.00: ünnepélyes megnyitó, nyitófilm: Öreg barátom (Old Partner, 2008). Ez egy zártkörű vetítés lesz, kizárólag meghívóval látogatható.
- November 29. (kedd), 19.00: A barátom és a felesége (My Friend & His Wife, 2006)
- November 30. (szerda), 19.00: Ügynök a barátnőm (My Girlfriend is an Agent, 2009)
- December 1. (csütörtök), 18.00: Happy End (1999)
- December 2. (péntek), 19.00: Álom (Dream, 2008)

Egy kicsit részletesebben is nézzük meg a programot, angol feliratos trailerekkel feldúsítva:

Öreg barátom (워낭소리 aka. Old Partner)

Az Öreg barátom egy kisköltségvetésű, független dokumentumfilm egy idős, vidéki földműves-házaspárról és az ő hasonlóképp vén, 40 esztendős, hűségesen szolgáló ökrükről –- ki gondolná, hogy ez a mozi volt az utóbbi évek legnagyobb filmszenzációja Dél-Koreában? Lee Chung-ryoul hatalmas szívvel rendelkező, humanista alkotása márpedig 2009 elején két hétig vezette az ország nézettségi ranglistáját a hollywoodi szuperprodukciók ellenében, összesen pedig 3 millióan váltottak rá jegyet. Ez az óriási siker alighanem annak köszönhető, hogy az Öreg barátom az eltűnőben lévő, hagyományos paraszti világot dokumentálja, amelynek hívószavai a derűs életszemlélet, a természettisztelet és a munkához való alázat.

 

Happy End (해피엔드, 1999)

Miután Min-gi, a teszetosza férj elveszíti az állását, munkakeresés helyett inkább otthon marad, ő viszi a háztartást, neveli a kislányát és szabadidejében romantikus regényeket olvas. Kenyérkeresővé előlépett felesége, Bo-ra egy jól menő, elit angol nyelvintézetet üzemeltet, miközben folyamatosan csalja a házastársát a nála jóval fiatalabb szeretőjével. Amikor Min-gi tudomást szerez az afférról, kíméletlen bosszút esküszik…
Az elsőfilmes Jeong Ji-woo komplex jellemekkel dolgozik a nemi szerepeket kiforgató Happy Endben: nincsenek jó és rossz figurák, csak gyarló és esendő emberek. Méregerős családi drámájának tartópilléreit a kortárs dél-koreai mozi legragyogóbb színésznője (Jeon Do-yeon) és legzseniálisabb színésze (Choi Min-shik) alkotja.

 Ügynök a barátnőm (7급 공무원 aka. My Girlfriend is an Agent, 2009)

Soo-ji (Kim Ha-neul) harcedzett amazon a titkosszolgálat kötelékein belül, aki olyannyira profi, hogy sokáig még a barátja, Jae-joon (Kang Ji-hwan) eszén is túljár. Jae-joon azonban egy napon megelégeli a színjátékot és szakít a magát utazási ügynöknek álcázó barátnőjével. Noha egyikük sem számít rá, három esztendő elteltével ismét összehozza őket a sors, amikor Jae-joon a koreai Nemzetbiztonsági Hivatalnál kezd el dolgozni: a zöldfülű férfit és a veterán hölgyet egymás tudta nélkül osztják be ugyanarra a titkos küldetésre…
Az Ügynök a barátnőm egy helyi sztárszínész-duót felvonultató, könnyed, szórakoztató mozi, amely sikerrel vegyíti a romantikát, az akciót és a humort.


A barátom és a felesége (나의 친구, 그의 아내 aka. My Friend & His Wife, 2006)

A barátom és a felesége egy bensőséges, háromszereplős kamaradráma, amely egy családcentrikus, áldozatkész szakács, annak fodrász felesége és egy gazdag, törtető bróker egymáshoz fűződő kapcsolatát mutatja be, a téma egyszerűségéhez idomuló puritán formában. A játékidő első felében a sorkatonaság alatt örök barátságot fogadó két férfi mindennapi életéről kapunk részletes képet, egy szerencsétlen tragédia azonban derékba töri a házaspár életét, és felforgatja a triumvirátus egymáshoz fűződő kapcsolatát. Shin Dong-il direktor mindent ráhagy a három nagyszerűen teljesítő színészember dinamikájára; súlyos morális kérdésekről értekező, allegorikus története letaglózó erejű látlelet az emberi természetről.

Álom (비몽 aka. Dream, 2008)

A dél-koreai művészfilm elsőszámú sztárrendezőjének 15. nagyjátékfilmjében Jin (Odagiri Jo) felriad egy olyan rémálomból, amelyben ő egy közlekedési balesetet okozott. Felzaklatva rögvest autóba ül és elvezet a megálmodott ütközés helyszínére, ahol kiderül, hogy valóban megtörtént az eset. Az elkövető, Ran (Lee Na-young) tagadja, hogy bármi köze lenne a balesethez, állítása szerint ugyanis ő végig aludt az otthonában. Jin rádöbben, hogy a lány alvajáróként ténylegesen véghezvisz mindent, amit ő megálmodik…
A Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz, a Bin-jip – Lopakodó lelkek és Az íj direktora gazdag szimbolikájú művet alkotott, amely az álom és a valóság kérdéskörét vizsgálja.

3 komment

Címkék: hírek


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr343327842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Váraljay Gabriel 2011.10.26. 09:48:51

Tényleg érdekes a felhozatal.

adamnagysweetmovie 2011.11.25. 10:29:16

Szia, két kérdés.
Lehet-e meghívót kérni a nyitóra?
Lehet-e helyet foglalni a többi előadásra (az Uránia honlapján lehet, bár 600 HUF-ot ír a foglalásnál), vagy valóban beesési sorrend lesz?
Köszi az infókat: Á.

namhanman 2011.11.25. 22:26:58

Kedves Ádám,

Ha itt feliratkozol Facebookon, akkor ingyenes megnézheted hétfőn a nyitófilmet is: www.facebook.com/event.php?eid=304920752858881

A helyfoglalás érkezési sorrendben történik, előre nem lehet lefoglalni a helyeket.