HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2008.05.03. 14:49 namhanman

Lee Yeong-ae

Az 1971-es születésű, igéző szépségű Lee Yeong-ae (ejtsd: I Jang-e, zárt "a"-val) első ízben 1993-ban tűnt fel a dél-koreai televízióban, a kilencvenes évek közepétől már ünnepelt sorozatsztár (Papa, The medical brothers), karrierje azonban a kritikai- és anyagi bukásnak bizonyuló első nagyjátékfilm-szerepe (Inshalla) után kissé megtorpant. A csúcsra azzal a Joint security area című mozival kapaszkodott vissza, amelyik még a példátlan sikert arató Shirit is letaszította a nemzeti bevételi örökranglista első pozíciójáról. Egy évvel később két egészestés darabban is szerepelt: míg a Last present kevésbé jelentékeny, harsány és manipulatív melodráma, a One fine spring day költői finomságú, minimalista mesterremek volt egy fájdalmas szakításról, amelyért Lee elnyerte a legjobb női főszerepért járó, helyi Blue Dragon-díjat. A 2003-as keltezésű, egész Délkelet-Ázsiában bődületes népszerűségnek örvendő, immár Magyarországon is sugárzott A palota ékköve (Jewel in the palace) főszereplőjeként regionális szupersztárrá lépett elő: a Joseon-dinasztia idejében játszódó kosztümös alkotás Dél-Korea kivételes erejű kulturális exportcikkjének bizonyult, amely tömegeket sarkallt arra, hogy ellátogassanak az országba, és megismerkedjenek annak nyelvével és szokásaival. 2005-ben Lee visszatért a gyöngyvászonra, hogy Park Chan-wook itthon is forgalmazott bosszú trilógiájának befejező epizódjában (Lady vengeance: A bosszú asszonya) leszámoljon az életét derékba törő gyerekgyilkossal. Kíváncsian várjuk, milyen szereppel folytatja Lee kisasszony a szerfelett imponáló életművét.

Galéria

1 komment

Címkék: színésznők


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr99452240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2008.05.04. 16:55:46

A nagy szemei miatt engem Rosamund Kwanra emlékeztet, úgyhogy márcsak ezért is tetszik a hölgy. Amúgy a One Fine Spring Day-ben nyújtott alakítása után kezdett jobban érdekelni, annál a filmnél egyszerűen nem állja meg az ember, hogy bele ne habarodjon kicsit. :)
süti beállítások módosítása