HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2010.12.27. 21:57 namhanman

Koreai filmklub január 10-én!

A 2011-es esztendőt az új koreai mozi egyik klasszikussá nemesedett darabjával, a Shirivel (1999) nyitjuk meg január 10-én, este 6 órakor az Örökmozgó moziban. A filmről a következőt írtam a Filmvilág 2008/4. számában:

"A Shiri (1999) egy melodrámába mártott, fordulatos akció-kémfilm keretében mesél az örök fenyegetést jelentő kommunista észak és a prosperáló gazdasággal rendelkező, demokratikus dél félelemmel övezett, fagyos kapcsolatáról. Kang Je-gyu direktor több dimenzióban is bravúrosan játszik rá a kibékíthetetlen ellentétre: részben a két párhuzamosan vezetett cselekményszál, részben pedig a kettős halszimbolika által modellezi a két ország viszonyát. Egy titkos ügynök párost bíznak meg azzal, hogy elfogjanak egy olyan északi terrorista nőt, akihez képest még Besson Nikitájának címszereplője is csak lelkes kiscserkésznek tetszik. Utóbb felsejlik, hogy homokszem került a gépezetbe, ugyanis valaki létfontosságú információkat szivárogtat ki a női gyilkológépet alkalmazó, újraegyesítés-párti északi speciális osztag részére, amelynek végső célja egy szupertitkos, irdatlan pusztító erővel rendelkező bomba megszerzése (finom utalás a nukleáris fenyegetettségre) és ennek alkalmazása egy újabb háború kirobbantása érdekében. Ez az akcióorientált, pacifistának bajosan nevezhető közéleti konfliktus az egyik nyomozó (Han Seok-kyu) magánéleti cselekményszálával egészül ki, amelyet aztán Kang a fináléban nagy érzékkel egyberánt, két egyenértékű drámai csúcspontot eredményezve. Tovább erősítik e politiko-romantikus mozi dualitását a jelképpé nemesített halak, mindenekelőtt az eredeti címbe foglalt swiri, amely a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában őshonos halfajtát (és az északi kémnő fedőnévét) jelöli, szerephez jut továbbá két darab csókos guráminak nevezett különleges faj is, amely jellegzetessége a film elmondása szerint az, hogy csak párban képes élni, az egyikük pusztulása rövidesen a másik életét is kioltja."

A filmet eredeti koreai hanggal és magyar felirattal vetítjük, a belépés pedig ismét csak ingyenes lesz. Facebookon jelezhettek, ha jöttök. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Trailer:

Szólj hozzá!

Címkék: hírek


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr942542859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása