HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2010.09.27. 17:12 namhanman

Taste of Korea 2010

Alább a Koreai Köztársaság nagykövetségének hivatalos tájékoztatója olvasható az eseményről:

- Hagyományos koreai királyi lakomát élvezhetünk Magyarországon.
- Jöjjenek el egy kis kóstolóra, amelyet anno Csánggüm (장금, a király szakácsa) készített el.
- Időpont: 2010.10.06 – 09.
- Helyszín: Marriott szálloda (1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 4.)

Végre Magyarországon is megkóstolhatjuk azokat a hagyományos koreai ételeket, amelyeket már láthattunk az MTV A palota ékköve (대장금) című koreai sorozatában! A budapesti Marriott szálloda ad otthont az október 6-tól 9-ig tartandó négy napos rendezvénynek, amely a "Taste of Korea 2010" nevet viseli. Az eseményen be kívánjuk mutatni a koreai hagyományos gasztronómiát, kultúrát és turizmust.

A rendezvény a Koreai Köztársaság nagykövetsége (Suh Chung-ha Nagykövet Úr) és a Marriott szálloda együttműködésével kerül megrendezésre; a további támogatók között az Institute of Traditional Korean Food-ot (Yoon Sook-ja igazgatónő és főséfje vezetésével), a The National Center For Korean Traditional Performing Arts-ot, valamint a Korea Tourism Organizationt említhetjük. A helyszínen a vendégek szeme láttára készítik majd az ételeket, amelyeket azonnal meg is lehet majd kóstolni. A gasztronómiai ismereteken túl a koreai kultúráról egy kiállítás, a hagyományos koreai zenéről ("Gajakum Sanjo", "Pansori Chunhyangga", "Salpuli tánc") pedig egy hangverseny fog ízelítőt adni.



Október 6-án a Marriott szálloda báltermében emlékezünk meg Korea alapításáról: e nemzeti ünnepen diplomaták, kormánytisztviselők, magas rangú vendégek és koreai vállalkozók vesznek majd részt. Az ünnepség után fogadást tartunk, ahol megkóstolhatók lesznek a Yoon Sook-ja igazgatónő által a helyszínen elkészített koreai hagyományos királyi ételek.

Az állófogadáson kb. 20 féle koreai ételt fogunk felszolgálni (pl. kimchi, bulgogi, bibimbap, japchae, édességek), a bejáratnál pedig olyan speciális koreai  alapanyagokat lehet majd megtekinteni, amelyek nélkülözhetetlenek a koreai eledelek elkészítéséhez. A rendezvényen azok a királyi ételek is bemutatásra kerülnek, amelyeket már A palota ékköve című koreai tévésorozatban láthatott a magyar közönség. Ezen túl levetítjük A koreai gasztronómia és a Hallyu című kisfilmeket is, hogy a résztvevők még közelebb kerülhessenek a koreai kultúrához.

A helyszínen lehetőség nyílik továbbá arra is, hogy a vendégek megtekinthessenek és ajándékként hazavihessenek olyan kézikönyveket, amelyek bepillantást engednek  Korea kultúrájába (Delicious Korean–Style: Home Cooking, Korea Travel Guide, Welcome to Korea). Ezen kívül a szervezők egy olyan lehetőséget is felajánlanak a kedves vendégek részére, hogy a hotel egy speciálisan kialakított részén koreai népviseletbe öltözött modellekkel készítsenek fényképeket, méghozzá hagyományos királyi viseletben.



Október 7-től 9-ig a Peppers étteremben "Taste of Korea at Peppers" címmel lesznek fogyaszthatóak a koreai gasztronómia remekművei. 7-én (csütörtök) és 8-án (péntek) vacsoraidőben, 9-én (szombat) pedig ebéd- és vacsoraidőben is megkóstolhatják a koreai ételkülönlegességeket.

Koreában a kezdetek óta jelen van a hagyományos és természetbarát gasztronómia:  a koreai ételeket minden évszakban szezonális alapanyagokból készítik el. A koreai konyha különlegessége az, hogy az alapanyagokat az ízükre koncentrálva, fokozott figyelemmel készítik elő és használják fel.
 
A koreai ételeket az esetek többségében hosszú ideig érlelik, hogy még jobb ízük legyen, s hogy minél magasabb tápértékű étek jöjjön létre a folyamat végére. Érdemes kiemelni, hogy az amerikai Health című neves folyóirat a kimchi-t a világ ötödik legegészségesebb ételeként említette, amely a zöldhagyma, a fokhagyma, a gyömbér és a szárított paprika por együttes hatásával megerősíti testünk immunrendszerét, és megvédi szervezetünket  a H1N1 és a SARS vírusoktól.



Az ünnepségen többféle rizsből, valamint hosszú érlelésű, paprikából és fehérbabos alappal készült ételek széles skáláját mutatjuk be – bízunk benne, hogy ezek a fenséges eledelek a magyar ínyenceket is meghódítják majd.

12 komment

Címkék: hírek


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr862327348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

namhanman 2010.09.28. 18:50:57

Kár, hogy a 6-i rendezvény zártkörű lesz:(

Cotta · http://koreainyelv.freeblog.hu 2010.09.29. 10:36:44

Ne már! De azért szuper! Terjesztem :) Beszámoló lesz a koreai kiruccanásodról? Vagy képek?

namhanman 2010.09.29. 14:45:24

Ami kulturális szempontból releváns volt, abból lesz majd beszámoló:)

Tardis 2010.09.30. 02:20:07

Kedves namhanman!

Lehet tudni hogy lesz e ára a rendezvénynek illetve az ételeknek, és ha igen, kb mire lehet számítani?

namhanman 2010.09.30. 02:36:19

Szia Tardis,

A nagyközönség számára október 7-e és 9-e között látogatható az esemény, és kizárólag az ételekért kell majd fizetni a Peppers étteremben. Sajnos pontos árakat még nem tudok mondani, de utánajárok:)

namhanman 2010.09.30. 14:25:08

Felhívtam a Pepperst és a következőket mondták: várhatóan pénteken, de legkésőbb a hétvégén felkerül a teljes koreai választék a Peppers honlapjára (www.peppers.hu). Ami biztos: az előételek 1400-1900 Ft, a főételek 3800-4000 Ft, a desszertek pedig 800-900 Ft árban lesznek.

Tardis 2010.09.30. 14:40:24

Köszönöm a gyors választ:) Sajnos nekem kicsit drágák az ételek de mindenképpen érdekes lehet

namhanman 2010.11.02. 20:25:55

@mirilany: Szuper beszámoló, gratulálok hozzá!^^
süti beállítások módosítása