Alább a Koreai Köztársaság nagykövetségének hivatalos tájékoztatója olvasható az eseményről:
- Hagyományos koreai királyi lakomát élvezhetünk Magyarországon.
- Jöjjenek el egy kis kóstolóra, amelyet anno Csánggüm (장금, a király szakácsa) készített el.
- Időpont: 2010.10.06 – 09.
- Helyszín: Marriott szálloda (1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 4.)
Végre Magyarországon is megkóstolhatjuk azokat a hagyományos koreai ételeket, amelyeket már láthattunk az MTV A palota ékköve (대장금) című koreai sorozatában! A budapesti Marriott szálloda ad otthont az október 6-tól 9-ig tartandó négy napos rendezvénynek, amely a "Taste of Korea 2010" nevet viseli. Az eseményen be kívánjuk mutatni a koreai hagyományos gasztronómiát, kultúrát és turizmust.
A rendezvény a Koreai Köztársaság nagykövetsége (Suh Chung-ha Nagykövet Úr) és a Marriott szálloda együttműködésével kerül megrendezésre; a további támogatók között az Institute of Traditional Korean Food-ot (Yoon Sook-ja igazgatónő és főséfje vezetésével), a The National Center For Korean Traditional Performing Arts-ot, valamint a Korea Tourism Organizationt említhetjük. A helyszínen a vendégek szeme láttára készítik majd az ételeket, amelyeket azonnal meg is lehet majd kóstolni. A gasztronómiai ismereteken túl a koreai kultúráról egy kiállítás, a hagyományos koreai zenéről ("Gajakum Sanjo", "Pansori Chunhyangga", "Salpuli tánc") pedig egy hangverseny fog ízelítőt adni.
Október 6-án a Marriott szálloda báltermében emlékezünk meg Korea alapításáról: e nemzeti ünnepen diplomaták, kormánytisztviselők, magas rangú vendégek és koreai vállalkozók vesznek majd részt. Az ünnepség után fogadást tartunk, ahol megkóstolhatók lesznek a Yoon Sook-ja igazgatónő által a helyszínen elkészített koreai hagyományos királyi ételek.
Az állófogadáson kb. 20 féle koreai ételt fogunk felszolgálni (pl. kimchi, bulgogi, bibimbap, japchae, édességek), a bejáratnál pedig olyan speciális koreai alapanyagokat lehet majd megtekinteni, amelyek nélkülözhetetlenek a koreai eledelek elkészítéséhez. A rendezvényen azok a királyi ételek is bemutatásra kerülnek, amelyeket már A palota ékköve című koreai tévésorozatban láthatott a magyar közönség. Ezen túl levetítjük A koreai gasztronómia és a Hallyu című kisfilmeket is, hogy a résztvevők még közelebb kerülhessenek a koreai kultúrához.
A helyszínen lehetőség nyílik továbbá arra is, hogy a vendégek megtekinthessenek és ajándékként hazavihessenek olyan kézikönyveket, amelyek bepillantást engednek Korea kultúrájába (Delicious Korean–Style: Home Cooking, Korea Travel Guide, Welcome to Korea). Ezen kívül a szervezők egy olyan lehetőséget is felajánlanak a kedves vendégek részére, hogy a hotel egy speciálisan kialakított részén koreai népviseletbe öltözött modellekkel készítsenek fényképeket, méghozzá hagyományos királyi viseletben.
Október 7-től 9-ig a Peppers étteremben "Taste of Korea at Peppers" címmel lesznek fogyaszthatóak a koreai gasztronómia remekművei. 7-én (csütörtök) és 8-án (péntek) vacsoraidőben, 9-én (szombat) pedig ebéd- és vacsoraidőben is megkóstolhatják a koreai ételkülönlegességeket.
Koreában a kezdetek óta jelen van a hagyományos és természetbarát gasztronómia: a koreai ételeket minden évszakban szezonális alapanyagokból készítik el. A koreai konyha különlegessége az, hogy az alapanyagokat az ízükre koncentrálva, fokozott figyelemmel készítik elő és használják fel.
A koreai ételeket az esetek többségében hosszú ideig érlelik, hogy még jobb ízük legyen, s hogy minél magasabb tápértékű étek jöjjön létre a folyamat végére. Érdemes kiemelni, hogy az amerikai Health című neves folyóirat a kimchi-t a világ ötödik legegészségesebb ételeként említette, amely a zöldhagyma, a fokhagyma, a gyömbér és a szárított paprika por együttes hatásával megerősíti testünk immunrendszerét, és megvédi szervezetünket a H1N1 és a SARS vírusoktól.
Az ünnepségen többféle rizsből, valamint hosszú érlelésű, paprikából és fehérbabos alappal készült ételek széles skáláját mutatjuk be – bízunk benne, hogy ezek a fenséges eledelek a magyar ínyenceket is meghódítják majd.
Utolsó kommentek