HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2007.12.17. 18:37 namhanman

Best of 2007

Hölgyek-urak, íme a lista, filmekből szokásom szerint abból válogatok, amelyeket idén láttam, függetlenül attól, hogy mikor készültek (ez leginkább abból fakad, hogy folyton retrózom, és nem sok 2007-es mozit láttam), a lemezeknél persze maradtam az idei megjelenéseknél. A top 10-en belül nem állapítottam meg sorrendet.

Filmek:

- A faun labirintusa (Del Toro, 2006): spanyol polgárháború vs. kalandos mesevilág, vérvaló vs. mágikus realizmus: Guillermo maestro kivételesen érzékeny mozija vitán felül a 2007-es rendes hazai mozibemutatók legjelentősebb tétele volt.

- Ecce homo, Homolka (Papousek, 1969): Jelenetek a Homolka família szénné röhögtetős hétköznapjaiból, avagy egy méltatlanul elfeledett csehszlovák sitcom-trilógia újrafelfedezése.

- Yellow earth (Chen, 1984): e monumentális mesterdarab az ötödik generáció kulcsműve, hivatkozási pont, szent origó, legendás festményszerű kompozíciókba foglalt, végtelenül sallangmentes történet a földműves életformáról és a kínai kulturális tradíciókról.

- Raise the red lantern (Zhang, 1991): Az ötödik generáció másik alapemberének legkitűnőbb alkotása szívszaggató mese a folytonosan rivalizáló kurtizánokról, amelyben az elbűvölő Gong Li ugyan elkárhozik, ám a nézők körében biztosan a mennybe megy.

- Nightmare detective (Tsukamoto, 2006): Tsukamoto sensei tartja a szintet, tett egy kósza lépést a mainstream felé, de azért ott van a Tetsuo és a Tokyo fist kérlelhetetlen szigora és karcossága is. Szokása szerint taknyán tenyereli a mélyen tisztelt publikumot, mi pedig valahogy nem ellenkezünk.

- Dasepo naughty girls (E, 2006): Teljesen szabálytalan, elmebeteg humorú, bődületesen szellemes dél-koreai komédia, olyasféle színes-szagos camp, amitől nem lehet nem megfeküdni.

- Female prisoner #701: scorpion (Ito, 1972): A női börtönfilmek ezen japán alapvetése az art mozik szofisztikált formai megoldásainak és a „legaljább” exploitationnek az ellenállhatatlan kevercse, amelyben a dermesztően szuggesztív Kaji Meikoról újfent konstatálhatjuk, hogy egy angyali fúria.

- Tazza: the high rollers (Choi, 2006): lásd e blog első postját.

- This charming girl (Lee, 2004): Tökéletesen puritán, szubjektív dráma egy postai dolgozó életéről, leheletfinom megfigyelésekkel és egy világbajnok alakítással. Nagy film.

- April snow (Hur, 2005): Hur mind témájában, mind formanyelvében monomániás direktor: kizárólag férfi-nő viszony foglalkoztatja, kizárólag minimalista megvalósításban. Az April snow majdnem akkora óriás, mint a debütfilmjét jelentő Christmas in august: apró rezdülésekből építkező, mégis ritka intenzív, színészcentrikus mozi, amely még hetekig kísérti közönségét.

Említést érdemlő mozik: The host (Bong, 2006); Bloody tie (Choi, 2006); Eye in the sky (Yau, 2007); 13-beloved (Sakwirakul, 2006); Paprika (Kon, 2006); Family ties (Kim, 2006); My little bride (Kim, 2004); Art of seduction (Oh, 2005); Secret sunshine (Lee, 2007); The day a pig fell into the well (Hong, 1996); Art museum by the zoo (Lee, 1998); Epitaph (Jeong&Jeong, 2007); Happiness (Hur, 2007); Green chair (Park, 2005); 4 hónap, 3 hét, 2 nap (Mungiu, 2007)

Nem láttam, de alighanem átformálták volna a listát: Eastern promises (Cronenberg, 2007); No country for old men (Coen&Coen, 2007); There will be blood (Anderson, 2007); American gangster (Scott, 2007); Sweeney Todd (Burton, 2007); Lust, caution (Lee, 2007); My blueberry nights (Wong, 2007); Flight of the red balloon (Hou, 2007); Breath (Kim, 2007); Triangle (Lam, To, Tsui, 2007); Control (Corbijn, 2007), Alone (Pisanthanakun, 2007); Ploy (Ratanaruang, 2007); Juno (Reitman, 2007)

 

Albumok:

- Angie Stone: Art of love and war -- az év egyik legjobb r’n’b lemeze. Angie Stone egy istennő.

- Jill Scott: The real thing (Words and sounds vol. 3.) -- az év másik legjobb r’n’b lemeze. Jill Scott egy istennő.

- Queen Latifah: Trav’lin light –- nálam női vokális jazzben Latifah-mama vitte a prímet, iszonyat nívós lemez, a Betcha’ got a chick on the side című tétel refrénjét hetekig mondogattam magamban Budapest különféle tömegközlekedési eszközein.

- The Fratellis: Costello music –- a tökéletes album, amelyen minden egyes track egy bitang nagy slágert rejt. Noha egyáltalán nem rock-vonalon mozgok, azt kell mondjam: mestermunka.

- Bettye LaVette: The scene of the crime –- elképesztő potenciált rejt magában ez a soulba és countryba mártott blueslemez, a Somebody pick up my pieces pedig messze az év legszebb szerzeménye (olyasmi, mint tavaly Cassandra Wilson Red river valley című ólomsúlyú dala volt)

- Marcus Miller: Free –- a basszgitáros Miller idén is odatette, vannak benne popos elhajlások, de azok is nagyon pöpecek.

- Tony DeSare: Last first kiss – DeSare Bublét is veri a vokális jazz műfajában. Remek a Prince-feldolgozás (Kiss)!

- Rihanna: Good girl gone bad – nagyon összerakták ezt a korongot, nálam az év popalbuma még úgy is, hogy Rihannát nem tartom különösebben tehetségesnek.

- Adriana Evans: El camino – olyan volt idén nekem ez a lemez, mint tavaly Janita Seasons of life-ja: habkönnyű-légies easy listening, amit az ember hónapokig szívesen hallgat.

- Róisín Murphy: Overpowered – a Moloko énekesnőjének második albuma nem biztos, hogy jobb, mint a debütlemez, de mindenképpen könnyedebb, slágeresebb: Herbert mester most nem fordította ki olyannyira a muzsikát, mint ahogy azt szokása (lásd tőle pl. a 2006-os Scale-t, ami úgy zseniális, ahogy van, ettől függetlenül azonban még nem gondolnám, hogy bárki is napi szinten fogja hallgatni: csöppet súlyos anyag)

Említést érdemlő lemezek: Billie Holiday: Remixed & reimagined; Prince: Planet earth; Michael Bublé: Call me irresponsible; Carla Bruni: No promises; Sophie Milman: Make someone happy; Tracey Thorn: Out of the woods; Miranda Lambert: Crazy ex-girlfriend; Candy Dulfer: Candy store; The Veronicas: Hook me up; Alicia Keys: As i am; Chaka Khan: Funk this; Keyshia Cole: Just like you; KT Tunstall: Drastic fantastic; Jay-Z: American gangster; Mary J Blige: Growing pains; Rickie Lee Jones: The sermon on exposition boulevard; Katie Melua: Pictures; Herbie Hancock: River - The Joni letters; Kanye West: Graduation; Nellie McKay: Obligatory villagers; Robert Plant & Alison Krauss: Raising sand; Harry Connick Jr.: Oh my Nola

5 komment

Címkék: offtopic


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr22267239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2007.12.17. 19:05:17

A filmek nagyon rendben vannak, már amiket ismerek (Tsuka rulez!), de ezekkel a zenékkel engem le lehetne gyilkolni. Egyedül Rihanna esetében nem kapcsolok el ha az MTV-re tévedek, csak a hangot veszem le. :)

I love you Madeleine · http://torrance.freeblog.hu/ 2007.12.19. 09:26:12

Kuss, és vezess!

Én idén a fősodortól kicsit távolabb csordogáló, köbö kortárs zörejkölteményekre hegyeztem, (mint amilyen pl ez is:

www.youtube.com/watch?v=FrU6yuER0Ug&feature=related

valahogy őrülni tudok az ilyen meditatív altatózenékért) többek között így került a merevre két gigányi a Kronos féle vonósnégyes munkásságából (tudjátok, na, Aronofsky kedvéért többször is elhúzták Clint Mansell nótáit), amiből erősen ajánlanám az 1998as On Stage-re keresztelt, denevérdöglesztő, 55 perces remixet. (A közeli szobák annyira nem tűrik, de ki a fasz monta, hogy az élet szépésjó?) Popból citálom a Mr. Bungle-t - nem mai asse, de: csak úgy -, Kate Nashtő' meg küldeném a Faszfej című számot, mert annyira ari a vokálja. Mmmm, mmmm. Mmmm, mmmm. (A listádról hiányolom a Mépándát. Vagy az kislemez volna? Muhihi.)

Ja, azonban nem (csak) ezért toltam ám át a pofám! Gyorsan, Gorsan! Mondjatok !még! címeket, mit nézzek, ami jó, _gyorsan_ le... beszerezhető és beleírhatom a listámba. Rigorózus kétségeim vannak arra vonatkozóan, hogy egyáltalán láttam 10 idei kiadású filmet, és ahogy az öntudatra ébredt, destruktív kommentkommandóm merényelget mostanság, a Feri túl könnyedén billentene tomporon, ha elmaradnék a saját toptenemmel.

ILUM!

Beyonder 2007.12.19. 11:54:03

Azért én sem vetem meg a slágeres műfajt (bár ezt alternek bélyegeznék soka), íme az év legjobb dal/szövege:
www.youtube.com/watch?v=Y1rnRJk_wkc

Tessék az albumot is beszerezni!

Brumi · http://aeonflux.freeblog.hu/ 2007.12.20. 01:29:07

Nekem ezek közül a filmek közül kerül majd ki a TOP 10 (persze addig még pár érdekesség hozzácsapódhat a listához):

The Fountain
Rocky Balboa
Egon & Dönci
Letters from Iwo Jima
La sconosciuta
Fearless Director's Cut
Babel
Dog Bite Dog
The Prestige
Princess
The Host
Little Miss Sunshine
Tzameti
American Gangster
Sunshine
Mr Brooks
Stardust
Bridges to Terabithia
Planet Terror
Zodiac
The Science of Sleep
The Bourne Ultimatum
Perfume: The Story of a Murderer
Someone Else
I'm a Cyborg, but that's OK
The Astronaut Farmer
10 Items or Less
Iron Giant
The Proposition

namhanman 2007.12.31. 20:39:50

Kollégám, harcostársam, barátom, Géczi Zoltán idei összesítése: magyar.film.hu/object.cfd043ab-2c23-4519-9608-e5b9e182c8d1.ivy
süti beállítások módosítása