HTML

namhanman, a Korea-fan

Namhanman meets Korean popular culture. Namhanman is based in Budapest, Hungary. Contact: namhanman@gmail.com /// Célkeresztben a dél-koreai popkultúra (kiváltképp a filmművészet). Hírek és villámkritikák a Koreai Köztársaság (Daehan Minguk) mozgóképtermésének gyöngyszemeiről.

Utolsó kommentek

A nap koreai szava

2007.11.17. 18:53 namhanman

Tazza: The high rollers (Choi Dong-hun, 2006)

Érthető és élvezhető-e a Casino Royale, ha nem ismerjük a texas hold 'em póker játékszabályait? A válasz egy kategorikus igen, a képlet pedig Choi Dong-hun noir-színezetű míves gengszterfilmjére is alkalmazható, ahol a hwatu nevet viselő koreai kártyajáték áll a történések középpontjában. A femme fatale narrálásában ismerkedünk meg a nővére pénzét eljátszó naplopó senkiházi életével, aki egy visszavonult szerencsejáték-nagyágyú patronálásával furmányos zsugássá érik, hogy aztán igen komoly összegeket húzzon le nemcsak egykori önmagához hasonló véramatőr szerencsétlenekről, hanem jelentős tőkével rendelkező újgazdagokról és nehézsúlyú bűnözőkről is. A cselekmény motorja nem holmi személyes vendetta vagy világraszóló szerelem, hanem a mérhetetlen pénzéhség, amely életfilozófia legkirívóbb képviselője a kizsákmányolás nagymesterének tekinthető végzet asszonya a bámulatosan nagyszerű Kim Hye-soo megformálásában, aki tovább gazdagítja a tehetséges fiatal dél-koreai színésznők amúgy is megdöbbentően hosszú névsorát (Son Ye-jintől Jeon Do-yeon-on át Kim Ji-soo-ig megannyi aktorhölgy említhető).

A mozi in medias res indít, múlt és jelen idősíkjai között szörfölünk elsőre meglehetősen nehezen dekódolható módon, ám a későbbiekben letisztul a narratíva, csupán a hol szövetkező, hol szétváló férfi-női tandem cselekményszálait váltogatja a direktor feszesre vágva, remek érzékkel. Így valósulhat meg az, hogy hiába számlál 140 percet az alvilági szerencsejáték intrikával és hátbaszúrással sormintázott világának nagy formatudatossággal megkomponált, elegáns meséje a kitűnő ritmusnak, a precízen átgondolt, jól megírt forgatókönyvnek, és a magasan az átlag felett teljesítő színészembereknek köszönhetően tragikus gyorsasággal elpereg. Nem terhelik az odaát alapzsánerként funkcionáló melodráma látványos túlzásai és végletes érzelmei, miközben a kortárs dél-koreai mozira jellemző kóros epilóguskényszer béklyóját is nagyvonalúan ledobja magáról -- a Heo Young-man képregényéből (manhwa) készült Tazza csúcsminőségű, kimagasló celluloid-letétemény, a tavalyi esztendő egyik legerősebb gengszterfilmje.

4 komment

Címkék: kritikák


A bejegyzés trackback címe:

https://namhanman.blog.hu/api/trackback/id/tr61232319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.11.22. 05:09:48

Ezt egyszer elkezdtem nézni, de felhagytam vele (nem volt unalmas, csak valami dolgom volt...), de úgy látszik mégiscsak meg kellene nézni...

krumplipüré · http://zzzblog.freeblog.hu 2007.11.22. 17:12:21

a filmet nem szeretem, az oldalt viszont igen - nagyon jó a kezdeményezés, jómagam is a koreai mozi őrült megszállottja vagyok! :D

namhanman 2007.11.24. 02:25:02

Kösz, majd próbálom reklámozni. Éljen a hallyu!

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.04.03. 08:19:54

a bajuszfelhozatal teljesen rendben van. kösz a tippet.
süti beállítások módosítása